Emoties onder controle
tekst

Emoties onder controle

3 Lessen None

Je kent dat vast wel, dat je zingt en dat je emotioneel wordt en zelfs je tranen over je gezicht biggelen. De tekst raakt je misschien te veel of je zit op dat moment wat minder goed in je vel waardoor alles heftiger binnen lijkt te komen. Tijdens het zingen wil je dat liever niet omdat je dan alle spieren rondom je stembanden 'op slot zet' waardoor je stembanden niet meer de ruimte hebben om te vibreren zoals ze zouden moeten doen om een mooi geluid te produceren. Kortom, je hebt een brok in je keel en kunt gewoon niet meer zingen. Het is heel mooi om emoties te tonen als je zingt, maar over de grens wil je waarschijnlijk niet. Of vind je het geen probleem? Als je iemand op tv of in een concertzaal, of waar dan ook, hoort zingen en ziet dat de vocalist tranen laat biggelen. Hoe komt het bij jou over?

Liever zonder tranen Voor mij persoonlijk was het een hele weg te gaan. Tijdens mijn opleiding heb ik vaak hetzelfde nummer meegenomen voor interpretatielessen. Ik wilde dit nummer zonder tranen kunnen zingen. Mijn doel was om tijdens mijn afstuderen in Kopenhagen, met de juiste emotie maar zonder tranen te kunnen zingen. Ik wilde mijn emoties de baas kunnen. Dat was een hele klus. De tekst en ook de muziek kwamen steeds weer enorm binnen.

Deze 'truc' heeft mij enorm geholpen om 'I just had to hear your voice' van Oleta Adams te zingen.

Genoeg emotie maar zonder tranen

En uiteindelijk is het me gelukt om dit prachtige nummer voor een groot enthousiast publiek te kunnen zingen: met veel plezier, met de nodige emoties, maar zonder tranen. Het mooie was, dat ik het zó onder controle had dat ik ruimte had om te kunnen genieten van het optreden en vooral ook van het applaus na mijn uithaal.

Kortom, het vergt moed en veel oefening om toch dat ene nummer te kunnen zingen waar je veel emoties bij voelt. Maar ook hiermee geldt weer: oefening baart kunst.

Heb jij ook een nummer waarbij je het moeilijk vindt om je tranen te bedwingen? Probeer dat nummer dan eens te zingen met deze 'truc'. Blijf weg van je tranen maar hou wel de juiste emotie die bij het nummer past. Zoek je grenzen op.

Learn more

EXTRA mini cursus

Emoties onder controle

Mooi om emoties te tonen maar die grens over, is niet zo prettig. Het belemmert het zingen.

EXTRA mini cursus

Nog meer ‘trucs

Er zijn verschillende mogelijkheden om je emoties onder controle te houden. Iedereen heeft zo zijn of haar voorkeur. 

EXTRA mini cursus

Hoe zit het met jouw emoties?

Lukt het jou om je emoties onder controle te houden? Heb jij het randje wel eens opgezocht? Hoe ging je daarmee om?

Pen
>