Zingen met gevoel
tekst

Zingen met gevoel

1 Module 9 Lessen None

Je kent dat vast wel, dat je zingt en dat je emotioneel wordt en zelfs je tranen over je gezicht biggelen. De tekst raakt je misschien te veel of je zit op dat moment wat minder goed in je vel waardoor alles heftiger binnen lijkt te komen. Tijdens het zingen, wil je dat liever niet omdat je dan alle spieren rondom je stembanden 'op slot zet' waardoor je stembanden niet meer de ruimte hebben om te vibreren zoals ze zouden moeten doen om een mooi geluid te produceren. Kortom, je hebt een brok in je keel en kunt gewoon niet meer zingen. Het is heel mooi om emoties te tonen als je zingt, maar over de grens wil je waarschijnlijk niet. Of vind je het geen probleem? Kijk maar eens naar dit voorbeeld. Hoe komt het bij jou over?

Liever zonder tranen Voor mij persoonlijk was het een hele weg te gaan. Tijdens mij opleiding heb ik vaak hetzelfde nummer meegenomen voor interpretatielessen. Ik wilde dit nummer zonder tranen kunnen zingen. Mijn doel was om tijdens mijn afstuderen in Kopenhagen, met de juiste emotie maar zonder tranen te kunnen zingen. Ik wilde mijn emoties de baas kunnen. Dat was een hele klus. De tekst en ook de muziek kwam steeds weer enorm binnen.

Deze 'truc' heeft mij enorm geholpen om 'I just had to hear your voice' van Oleta Adams te zingen.

Genoeg emotie maar zonder tranen

En uiteindelijk is het me gelukt om dit prachtige nummer voor een groot enthousiast publiek te kunnen zingen: met veel plezier, met de nodige emoties, maar zonder tranen. Het mooie was, dat ik het zó onder controle had dat ik ruimte had om te kunnen genieten van het optreden en vooral ook van het applaus na mijn uithaal.

Kortom, het vergt moed en veel oefening om toch dat ene nummer te kunnen zingen waar je veel emoties bij voelt. Maar ook hiermee geldt weer: oefening baart kunst.

 

Heb jij ook een nummer waarbij je het moeilijk vindt om je tranen te bedwingen? Probeer dat nummer dan eens te zingen met deze 'truc'. Blijf weg van je tranen maar hou wel de juiste emotie die bij het nummer past. Zoek je grenzen op.

Learn more

Alleen voor cursisten

Wat is interpretatie

Wat is dat nou eigenlijk interpretatie. En hoe kijken beroemde artiesten hier naar? 

Gevoel leggen in wat je ZEGT

Probeer ook eens gevoel te leggen in wat je zegt. Een belangrijke start om dit straks ook in een nummer toe te passen.

Gevoel leggen in wat je ZINGT: de voorbereiding

Pas het gevoel dat je in je woorden legt als je praat, ook eens toe op de tekst van een nummer dat je graag zingt.

Voorbeelden om te vergelijken

Er zijn artiesten die een nummer van een ander coveren. Mooi om te horen hoe verschillend de interpretaties kunnen zijn.

Gevoel leggen in wat je ZINGT

Ga aan de slag met gevoel leggen in nummers. Oefen in deze les met verschillende emoties.

Stappenplan

In 15 stappen een nummer aanpakken en je zult zien dat het een enorme verandering is met toen je dit nummer nog niet zo intens beleefde.

Emoties onder controle

Mooi om emoties te tonen maar die grens over, is niet zo prettig. Het belemmert het zingen.

Nog mee ‘trucs’

Er zijn verschillende mogelijkheden om je emoties onder controle te houden. Iedereen heeft zo zijn of haar voorkeur. 

Hoe zit het met jouw emoties?

Lukt het jou om je emoties onder controle te houden? Heb jij het randje wel eens opgezocht? Hoe ging je daarmee om?

Pen
>